Monday, April 6, 2009

~ Teka-Teki LaGi.. ~

Teka-teki nie asalnyer cikgu Maths masa darjah empat yang bagi.. Masa tue skolah kat Sekolah Kebangsaan Dato' Shah Bandar Abu Bakar Labu Hilir.. Kelas 4 Biru.. Yeah!!! Sesi 1997.. Tetiber tengok Die Hard (tak sure Die Hard 1, 2, 3 ke 4), baru tersedar antara task yang diorg dapat sama ngan teka-teki nie.. Nie yang part die letak bomb kat sekolah kengkonon, nak alihkan attention police, sebab diorang nak rompak bank..

Bunyinya begini :
Mak Ali suh Ali pergi ambil air kat telaga.. Mak dia suh amik air 4 gelen.. Tapi Ali cuma dibekalkan dengan bekas yang boleh memuatkan 3 gelen air dan 5 gelen air jer.. So, camaner Ali nak sukat 4 gelen air tue?? Erm, kat bekas air tue tak ada skala penyukat yer...

Selamat mencuba!!

p/s : If dah pernah tengok dalam Die Hard, diam-diam sudah yer... (^_^)

4 comments:

Chokichoki said...

nak try~

mle2 tuang air 5 gelen pastu buang gne 3 glen = 2gelen
pastu tuang lagi 5 gelen = 7 gelen
then buang 3 gelen = 4 gelen

btol x lala

'a'nnurhameema said...

jawapan rina logik jgak, tapi given condition yg ader satu bekas besar la kan.. hehe

ader satu g solution given condition yg die ader 2 bekas tue jer, 3 gelen ngan 5 gelen.. hehe.. kire guna 2 bekas tue jer...

Chokichoki said...

oo..
hehe..cmtu susala

xleh nak bepk lagi haha

Chokichoki said...

tau kot da hehe

mule2 msukkan 3 gelen bekas dlm 5 gelen..then tuang air kt lua2 bekas 2
dpt la 2 gelen..
pastu msukkan 2 gelen dlm 3 gelen

then ulang balik..msukkan bks 3 gelen dlm bekas 5 gelen,,tuang air kt lua (antare bekas 5 gelen n 3 gelen 2 dpt 2 gelen
then tmbh yg 2 gelen td dptla 4 gelen

hehe phm x..ayat blit2